Arkiaktiivisuus – avain painonhallintaan

“Minulla on vain hidas aineenvaihdunta.” Kuinka monta kertaa olet kuullut tuon lauseen? Todella usein kun puhutaan ruokavaliosta, painonpudotuksesta ja treenistä, tämä lause tulee esille. Totta kai on ihmisiä, joilla on hidas aineenvaihdunta tai jokin muu painonputoamista estävä tekijä, mutta suurimmalla osalla tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole. Heillä on arkiaktiivisuus ongelma! Päivät täyttyvät istumisesta. Istutaan matkalla töihin ja kotiin, istutaan työpöydän ääressä ja työpäivän päätteeksi vielä istutaan ilta sohvalla. Mitäpä luulet saadaanko istumalla aineenvaihduntaa aktivoiduksi? Niinpä! Ei istumisella aineenvaihduntaa saada nopeammaksi, vaan se todellakin hidastuu. Eikä syynä ole se, että sinulla olisi jokin aineenvaihdunnallinen häiriö tai ongelma. Tai no, voihan laiskuuttakin nimittää eräänlaiseksi ongelmaksi.

 

Totuus aktiivisuudestasi

“Mutta minähän liikun useita kertoja viikossa.” Niin todennäköisesti liikut vai liikutko sittenkään. Vaikka arki-illat täyttyvät lenkeistä, kuntosalista, body pumpista ja spinningistä niin riittääkö se sittenkään aineenvaihdunnan vilkastuttamiseksi? Avataanpa asiaa vähän tarkemmin. Käyt harrastamassa tehokasta liikuntaa neljä kertaa viikossa ja jokainen näistä treeneistä kuluttaa keskimäärin 500 kaloria tunnissa. Kärjistetysti voisia sanoa. että vietät passiivista elämää 164 tuntia viikossa ja noin neljä tuntia aktiivisesti liikkuen. Viikossa kulutat liikkumalla noin 2000 kaloria, joka tekee päivää kohden noin 285 kaloria. Jos pienellä aktiivitasolla peruskulutuksesi on päivässä 2000 kaloria, niin kulutat viikossa yhteensä 14000 kaloria. Tähän kun lisäämme liikunnasta saadun 2000 kaloria, niin viikko kulutukseksi tulee 16000 kaloria. Tämä on todella vähän siihen nähden mitä voisit saavuttaa tekemällä pieniä aktiivisempia ratkaisuja arjessa.

 

Mitä arkiaktiivisuus muka hyödyttää?

Aktiivisuustasosi nostaa helposti päivittäistä kalorinkulutusta n. 15-100%! Eikä se ole edes vaikeaa! Se vaatii vain pieniä huomioita arjessasi. Jos lasketaan edellisen 2000 kalorin kulutuksen mukaan aktiivisuudesta saatava hyöty, niin tulet hämmästymään. Tehdään vähän fiksumpia ratkaisuja arjessa. Tauotetaan istumista, jutellaan seisten puhelimeen, käydään kävellen kaupassa, siivotaan jne. Sait varmasti ajatuksesta kiinni. Tämä nostaa kulutustasi 50%, eli päivä kulutuksesi nousee 3000 kaloriin (2000×1.5=3000). Tämä nostaa viikkokulutuksesi 21000 kaloriin!! Eroa ilman aktiviteetteja on siis huimat 7000 kaloria viikossa, joka vastaa energiamäärältään yhtä kiloa vartalosi rasvaa!

Muista tauottaa istumista!

Miten lisään aktiivisuuttani?

Tässä muutama helppo vaihtoehto arkeen, joilla lisäät kulutustasi päivän aikana merkittävästi.

  • Tauota istumista työpaikalla ja pidä taukojumppia. Laita puhelimeen hälytys, jotta muistat pitää tauot. Jos sinulla on käytössäsi sähköpöytä, tee edes osa työpäivästäsi seisoen.
  • Seiso tai kävele aina kun puhut puhelimeen. Laita puhelimeen soittoääneksi sana “nouse”, niin opit tavan kahdessa päivässä. Joko muistutuksen takia tai sitten haluat vaihtaa pian nolon soittoäänen.
  • Jätä auto kauemmaksi. Jätä auto kauemmaksi kauppaan mennessä tai kävele kauppaan kokonaan.
  • Jos mahdollista, niin ehdota työkaverillesi kävelypalaveria.
  • Venyttele mainoskatkot. Aina kun lempiohjelmasi menee katkolle, niin pomppaa ylös ja venyttele hieman. Voit katsoa myös tärkeät mainoksesi seisten venytellen.
  • Kävele portaat. Mikäli asut kerrostalossa niin käytä rappusia. Jos kunto ei tätä kestä kerrosten lukumäärästä johtuen, niin kävele sentään aina alaspäin.

 

Puhu puhelimeen aina seisten tai kävele samaan aikaan.

 

Arkiaktiivisuus voikin olla puuttuva palikka painonpudotuksessa

Sinullakin on varmasti työkaveri, joka voi syödä melkein mitä vain, mutta ei lihoa. Hän harrastaa saman verran liikuntaa kuin sinä, mutta on hoikemmassa ja paremmassa kunnossa. Seuraile häntä. Voit huomata hänen seisoskelevan levottomasti jalkojaan heilutellen, kävelemässä juttelemaan ihmisille sähköpostin sijaan, kun puhutte hän seisoo ja sinä istut, istuessaan hän pyörittelee nilkkojaan tai jännittelee pakaralihaksiaan. Hän ei olekaan super-aineenvaihdunnalla varustettu yli-ihminen. Hän on vain kokoajan aktiivinen! Joten, ehkä sinullakin on mahdollisuus parantaa terveyttäsi merkittävästi. Ei olekaan kyse hitaasta aineenvaihdunnasta ollenkaan. Ehkä sinun vain tarvitsee nousta ylös penkiltä ja kohdata laiskuutesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: