Jumppapallo – kiinteän kropan salaisuus?

Jumppapallo sopii koko kehon treenaamiseen

Tavoitteena kiinteä kroppa, hyvä ryhti ja vahvat lihakset? Kokeile jumppapalloa!

Uskaltaisin väittää jumppapallon olevan yksi kotikuntoilijan parhaista apuvälineistä. Pehmeä ja vikkelä liikkeinen pallo mahdollistaa tehokkaan ja turvallisen treenin, ja mikä parasta – se sopii ihan jokaiselle ikään, kokoon ja kuntotasoon katsomatta.

Suomalaisten kiinnostus jumppapalloa kohtaan kasvaa koko ajan, ja yhä useammat kuntoilijat ovat löytäneet sen monipuoliset mahdollisuudet. Olen saanut paljon kysymyksiä pallotreeneihin liittyen, joten halusin laatia pienen oppaan jumppapallon tehokkaaseen käyttöön, kertoa sen parhaista puolista ja antaa muutaman tärkeän vinkin, joiden avulla tästä kuntoiluvälineestä saa kaiken irti paitsi treeneissä, myös kiireisen arjen keskellä.

Ihan ensin haluaisin kertoa 5 hyvää syytä, miksi sinunkin kannattaa ottaa jumppapallo osaksi treeniohjelmaa. Katso myös parhaat vinkit jumppapallolla treenaamiseen tämän artikkelin lopusta!

1. Jumppapallo sopii koko kehon treenaamiseen

Tätä ei ehkä heti näinkin yksinkertaisesta ja edullisesta kuntoiluvälineestä uskoisi, mutta jumppapallolla voi todellakin treenata ihan koko kroppaa. Pallo sopii loistavasti kehonhallinnan parantamiseen ja keskikropan vahvistamiseen, mutta antaa reilusti lisää haastetta myös vaikkapa punnerruksiin, lantionnostoihin ja askelkyykkyihin. Kokeile vaikkapa etunojapunnerrusta niin, että pidät jalat pallon päällä – tämä on varsin tehokas ja haastava liike!

Jumppapallo sopii koko kehon treenaamiseen
Jumppapallo sopii koko kehon treenaamiseen

2. Jumppapallo on toimistotyötä tekevän paras kaveri

Yhä useampi meistä joutuu viettämään valtaosan työpäivästä tietokoneen ääressä. Jatkuva istuminen ei tunnetusti tee hyvää kenellekään, eikä se kaikkein mukavinkaan tuoli suojaa passiivisen istumisen mukanaan tuomilta ikäviltä vaivoilta. Suosittelen ottamaan jumppapallon avuksi tässä kohtaa – keskivartalo ja jalat aktivoituvat, kun tuolin vaihtaa pehmeään palloon. Toimistossa kannattaa siis vaihtaa perinteinen työtuoli välillä jumppapalloon, niin aivojen lisäksi kehokin pääsee töihin.

3. Jumppapallo mahdollistaa vatsalihasten tehokkaan harjoittelun

Moni on tottunut tekemään vatsalihasliikkeitä lattialla, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Lattialla maatessa vatsalihakset eivät nimittäin pääse äärivenytysasentoon, joten liikerata jää vajaaksi. Jumppapallo on loistava väline vatsalihastreeniin, sillä se mahdollistaa laajan liikeradan ja aktivoi syviä vatsalihaksia erittäin tehokkaasti. Koska jumppapallo on epävakaa, se pakottaa kaikki keskikropan lihakset töihin ja auttaa kehittämään tasapainoa ja kehonhallintaa.

Jumppapallo mahdollistaa vatsalihasten tehokkaan harjoittelun

4. Jumppapallo sopii ihan jokaiselle

Omasta mielestäni yksi jumppapallon parhaista puolista on se, että sama pallo tarjoaa haastetta jokaiselle aina aloittelevasta kuntoilijasta huippu-urheilijaan. Pallotreenin teho perustuu kehonhallinnan, tasapainon ja syvien tukilihasten kehittämiseen. Liikkeisiin saa helposti lisää haastetta muuttamalla asentoa. Myös pallossa olevan ilman määrällä on vaikutusta – löysä pallo on vakaampi, kun taas täysi pallo laittaa lihakset kunnolla töihin. Et siis joudu hankkimaan uutta palloa kunnon kasvaessa – säädä vain asentoa tai pumppaa palloon lisää ilmaa, niin saat kaipaamaasi lisähaastetta!

Jumppapallo sopii ihan jokaiselle
Jumppapallo sopii ihan jokaiselle

5. Jumppapallo mahtuu pieneen tilaan

Moni kotiin tarkoitettu kuntoiluväline vie huomattavan paljon tilaa, mikä voi aiheuttaa päänvaivaa varsinkin pienessä asunnossa asuville. Jumppapallo saakin lisäpisteitä siitä, että se on todellinen tilaihme – tämä koko kehoa vahvistava treeniväline mahtuu kätevästi vaikka työpöydän alle ja toimii tarvittaessa jopa ylimääräisenä istuimena olohuoneessa.

Muutama vinkki jumppapallon käyttöön

Jumppapallo on siis tehokas ja monipuolinen treenikaveri, joka sopii ihan jokaiselle satunnaisesta kotikuntoilijasta aina kovaa harjoittelevaan ammattilaisurheilijaan saakka. Haluaisin antaa vielä lopuksi muutaman vinkin, joiden avulla juuri sinä saat parhaan mahdollisen hyödyn pallotreeneistäsi.

1. Säätele liikkeen haastavuutta muuttamalla jalkojen asentoa – leveämpi haara-asento antaa enemmän tukipintaa ja tekee tasapainoilusta helpompaa. Etsi asento, joka tarjoaa juuri sopivasti haastetta.

2. Pidä ryhti hyvänä ja muista keskivartalon tuki pallolla istuessasi tai treenatessasi. Syvät tukilihakset vahvistuvat, kunto kasvaa ja kroppa kiinteytyy!

3. Venyttele jumppapallon avulla treenin päätteeksi. Suuri ja joustava pallo sopii loistavasti myös venyttelyyn ja kehonhuoltoon, ja sillä saa lisää syvyyttä moniin liikkuvuutta parantaviin venytyksiin.

4. Nauti treenistä! Jumppapallolla harjoittelu on mukavaa ja parhaassa tapauksessa jopa hauskaa, joten muista nauttia!

Nyt on korkea aika kaivaa jumppapallo esiin varaston perukoilta tai hankkia tämä monipuolinen ja näppärä treeniväline, mikäli et sellaista vielä omista. Tutustu vaikkapa Lifeturnin suosituimpaan jumppapalloon, jonka avulla voit aloittaa tehokkaat treenit tuossa tuokiossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *