Taltuta sokerihimo ja polta rasvaa – Ketogeeninen ruokavalio uhka vai mahdollisuus?

Viime aikoina on eri lehtijulkaisuissa ollut juttuja ketogeenisestä ruokavaliosta. Kuten arvata saattaa ovat lehtijutut olleet kovin lyhyitä eikä edes totuuden mukaisia julkaisuja. Yleisesti ajatus on monella “syöt vain munia ja pekonia”. Tällä kirjoituksella ajattelin vähän avata mitä se ketogeeninen ruokavalio oikeasti on ja sitten voit itse päättää, onko tämä parjattu ruokavalio uhka vai mahdollisuus.

Ketogeenisellä ruokavaliolla tarkoitetaan erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota, jonka tavoitteena on kehon saattaminen ketoosiin. Elimistö alkaa siis käyttämään kehon rasvavarastoja glukoosin tuottamiseen hiilihydraattien puutteessa. Päivittäinen ruoka kootaan seuraavan ohjeen mukaisesti: 60-80% rasvaa, 30% proteiineja ja loput 10-1 % hiilihydraatteja.

Elimistö siirtyy siis ketoosiin silloin, kun syöt alle 20 g hiilareita päivässä. Se kuinka kauan aikaa menee siihen, että elimistö menee ketoosiin, on yksilöllistä. Usein sanotan siihen menevän noin kahdesta viikosta muutamaan kuukauteen. Joka tapauksessa Ketoosiin siirtyessä useimmille tulee huono-olo ns. ketoflunssa. Usein kuuleekin sanottavan, ettei ruokavalio sovi kun se aiheuttaa niin huonon olon. Ketoflunssa menee kuitenkin muutamassa päivässä ohi ja kun ketoflunssan on selättänyt alkaa kehon rasva-adaptoituminen. Adaptoitumisvaihe on yksilöllinen toisilla se on viikko toisilla menee useampi kuukausi, mutta kun kehosi on rasva-adaptoitunut se alkaa polttamaan rasvaa.

Mitä ketoilija sitten syö? Paljon vihreitä kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, kaaleja, kurkkua, kookosrasvaa, voita, oliiviöljyä, kalaa, kanaa, lihaa, juustoja, pähkinöitä. Puhtaista ruoka-aineista tehtyä maukasta ruokaa.

Se mitä ketogeniseen ruokavalioon ei kuulu ovat prosessoidut ruoat, sokeri, viljat, tärkkelyspitoiset ruoat kuten peruna, riisi. Hedelmät eivät myöskään kuulu tähän elämäntapaan. Ketogeeninen elämäntapa on nostanut suosiotaan ja somesta löytää helposti huikeita ja helppoja reseptejä. On helppo tehdä itse leipää mantelijauhoista, siemenistä. Myöskin jälkiruoka reseptejä on yllin kyllin.

Uskallan väittää, että tässä elämäntavassa on paljon hyviä puolia kuten se, että sokerin himo katoaa. Toki joutuu hetken aikaa tarkemmin katsomaan mitä sitä suuhunsa laittaa, mutta niinhän sitä joutuu katsomaan mitä suuhunsa laittaa ihan jokaisen ruokavalioremontin aikana. Ja aina, jos haluaa muuttaa jotain omassa elämässään vaatii se tapojen muutoksia, oikotietä onneen ei ole. En kuitenkaan väitä, että tämä ketogeeninen elämäntapa/ruokavalio on se ainoa tie onneen, se on yksi mahdollisuus muiden joukossa. Jokainen meistä on yksilö toinen sopii toiselle toinen toiselle. Mutta se millaisen kuvan eri lehtijulkaisut ovat ketogeenisestä ruokavaliosta antaneet, ei ole totuus.

Tässä vielä esimerkkinä miten itse söin tänään: Aamupalaksi rasvakahvi (kahvi, 1 rkl voita ja 1 rkl kapryylihappoa sekoitetaan blenderissä) sekä chiapuuro (mantelimaidossa yön yli liotettuja chiasiemeniä, marjoja, kermaa, steviaa sekoitetaan sauvasekoittimella pehmeäksi puuroksi).

Lounas salaatti sisältäen: Salaattimix, tomaattia, kurkkua, paprikaa,avokadoa, juustoa,tonnikalaa, majoneesia, mausteita.

Päivällinen kukkakaalilaatikko (makaronilaatikko, jossa makaronit on korvattu kukkakaalilla). Päivän aikana join myös paljon vettä ja muutaman kupin kahvia täysmaidolla <3.

Haluatko sinä taltuttaa sokerihimon ja kääntää kehosi rasvanpolttovaihteen päälle? Jos haluat lisää tietoa ja haluat, että sinulle rakennetaan Ketoosi-ruokavalio, niin ole yhteydessä laittamalla viestiä joko joni.leppanen@lifeturn.net tai ota yhteyttä tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: