Muutos ajattelussa voi johtaa parempiin tuloksiin

“no pain, no gain”-määrittääkö tämä lause sinunkin elämääsi ja suhtautumista treeniin? Kun tällä hetkellä oleva fitness buumi ja kulttuuri esittävät toinen toisiaan kireämpiä vartaloita, saattaa se aiheuttaa suurta painetta päästä samanlaiseen kuntoon.

Kyseessä on kuitekin hyvin raju elämäntyyli, jossa kaikki mitataan ja heikkoudelle ei ole sijaa. Treeneissä on tarkoitus rankaista itseään ja ruokavalio ei salli pienintäkään lipsumista. Tällä tavalla pääsee tavoitteisiin ja se voi toimia hetken aikaa, mutta vaarana on vääränlainen suhde treenaamiseen ja ruokaan. Miten sinä suhtaudut treenaamiseen ja ravintoasioihin? Onko teenaaminen ja ruoka sinulle keinoja saada hyvää oloa vai rankaisu?

Ajattelin kertoa sinulle kaksi tarinaa suhtautumisesta hyvinvointiin ja armollisuuteen, jos se saisi sinut ajattelemaan omaa suhtautumistasi omaan elämääsi ja treenaamiseen. Jokaisen meidän päässä asuu se nalkuttaja tai tsemppari, joka puhuu ja kertoo tarinoita, joko negatiisivisa tai postiviisisia. Se kumpaa tarinaa kerrot itsellesi määrittää sen jaksatko ja haluatko panostaa pitkässä juoksussa terveyteesi vai et.

Tarina itsesi rankaisemisesta: Päiväsi alkaa hienosti ja valmistat itsellesi kunnon aamiaisen juuri ruokavalion mukaisesti. Töihin päästyäsi huomaat kollegasi tuoneen karkkeja kahvihuoneen pöydälle ja pitkän taistelun jälkeen annat itsellsei luvan maistaa yhtä karkkia. Heti kun olet saanut karkin suuhusi kadut tätä ja tunnet suurta syllisyyttä ja ajattelet: “kun kerran maistoin jo yhden voin yhtähyvin syödä muutaman lisää”. Ja kappas olet ahminut toistakymmentä karkkia ja olo on surkea. Sisäinen nalkuttajasi huutaa “miten voit olla tuollainen luuseri, onneksi tänään on treenit . Saat tästä hyvästä treenata veranmaku suussa”.

Töistä lähdettyäsi menet salille. Nyt on aika rankaisulle, koska olit niin heikko ja söit ruokavalion kuulumattomia karkkeja kasa kaupalla. Treenaat todella kovaa, mutta se ei riitä sinulle. Lähdet salilta kotiin kantaen sisälläsi “olipa paska treeni”- ajatusta. Mieleesi tulee ajatus pitsasta ja tilaat pitsan, koska dieettihän meni jo mönkään karkkien ahmimisen vuoksi. Pitsan jälkeen kiroat itseäsi, sisäinen nalkuttajasi haukkuu sinua lisää ja valvot myöhään syyllisyyden tuskissasi ja mietit mitän taas huomenna saat kärsiä treeneissä tämän takia ja näännytät itsesi huomenna.

Kuulostaako tämä tutulta? Jos edellä kerrottu tarina kuulostaa tutulta, on tärkeää miettiä miksi näin tapahtuu. Miksi haluat kurjistaa itseäsi, miksi vaadit itseltäsi tällaista ja miksi kuntelet sisäistä nalkuttajaa. Aiheuttaako liian kireä ruokavalio ja treeni sen, että et hallitse syömistäsi ja tunteitasi? Voisiko tätä ajattelua muuttaa? Mitä jos edellä kerrotun tarinan sijasta puhuisit itsellesi positiivisempaan sävyyn?

Tarina itsesi rohkaisemisesta, kannustamisesta ja armollisuudesta: Päiväsi alkaa hienosti ja valmistat itsellesi aamiaisen ruokavalion mukaisesti. Töihin on tuotu karkkeja kahvihuoneen pöydälle, ja päätät syödä kulhosta pari aamukahvin kanssa. Syöt pari karkkia hyvillä mielin ja nautit niistä. Et kokonaan kiellä itseltäsi karkkeja! Tiedät, ettei pari karkkia horjuta tavoitettasi suuntaan eikä toiseen.

Töistä lähdettyäsi päätät mennä salille. Muistutat itseäsi siitä, että menet treenaamaan, koska rakastat itseäsi ja kehoasi. Muistat kuinka treenin jälkeen on aina niin mahtava olo ja tulet nukkumaankin paljon paremmin. Haluat tuottaa kehollesi ja mielellesi hyvää oloa, etkä rankaista sitä. Teet treenin, ja toteat sen olleen hyvä, vaikka tulokset eivät nousseetkaan kuten olit toivonut. Ei se mitään…olen armollinen itselleni. Hyvä treeni! Tiedät, että jokainen treeni on parempi, kuin ei treeniä ollenkaan. Menet hyvillä mielin kotiin ja ajoissa nukkumaan, jotta voit herätä virkeänä uuteen hienoon päivään.

Millaisen fiiliksen tämä tarina sai sinussa aikaan? Tuliko hyvä olo, kannustava ja positiivinen ? Se millaista tarinaa me kerromme itsellemme on oleellisen tärkeää. On myös tärkeää tunnistaa se miksi haluaa tavoitella tietynlaista ulkonäköä. Olisi tärkeää kysyä kysymys itseltäsi, että kun olen saavuttanut tietyn ulkonäön miten uskon elämäni muuttuvan? Uskonko, että se tuo enemmän onnea, menestystä? Miksi haluan muuttua ja onko se mahdollista tässä elämäntilanteessa? On tärkeää miettiä millaista tarinaa kerrot itsellesi.

Elämäsi, terveytesi ja tavoitteidesi saavuttamiseksi on hyvä puhua myös itsellensä, niin kuin muillekin, positiiviseen ja rohkaisevaan sävyyn. Turha stressaaminen vie vain aikaiseen hautaan! Ole siis itsellesi armollinen ja yritä päästä irti kuluttavasta “joko-tai” -ajattelutavasta. Kaikista elämän osa-alueista löytyy kuitenkin se kultainen keskitie.

Syö siis terveellisiä ruokia mistä pidät. Etsi liikuntamuoto mistä nautit. Tämä johtaa varmasti terveelliseen ja tasapainoiseen elämään. Muista kertoa itsellesi kannustavaa tarinaa! Hyviä treenejä! 🙂 Kai sinäkin haluat saada mahdollisimman helposti ja nopeasti niitä tuloksia mitä havittelet?
Minä ainakin haluan!

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kuulisin mielelläni kommentteja, joten kirjoita fiiliksesi alle kommentti kenttään:).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *