Kuinka ehkäistä, hoitaa ja hidastaa polven nivelrikkoa?

Polven nivelrikko

Polvinivel on yksi kehomme suurimmista ja vahvimmista nivelistä. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa lääketieteellinen ja rappeuttava sairaus, joka tunnetaan nimellä polven nivelrikko, joka aiheuttaa paljon kipua, jäykkyyttä ja epämukavuutta arkiaskareiden tai liikunnan aikana. Tässä artikkelissa on käymme läpi polven nivelrikkoa.

Polven nivelrikko, joka tunnetaan myös nimellä kulumisniveltulehdus, on eräänlainen rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa polviniveleen, mikä tarkoittaa nivelruston asteittaista menetystä.

Arthritis Foundationin mukaan noin 27 miljoonaa aikuista Yhdysvalloissa kärsii polven nivelrikosta; ja heistä naiset ovat alttiimpia kärsimään polven niveltulehduksesta kuin miehet.

Vaikka niveltulehdustyyppejä on yli 100, yleisimmät tyypit ovat nivelreuma ja nivelrikko; jälkimmäisen olevan yleisin polven niveltulehduksen syy.

Nivelrikko on eräänlainen niveltulehdus, joka voi vahingoittaa kaikkia kehomme niveliä; tosin tämän tyyppinen häiriö näyttää kuitenkin olevan kroonisempaa käsiemme, lonkkiemme, ja selkärangan nivelissä.

Polven nivelrikko tyypillisesti liittyy ikään, ja nivelrikon riski kasvaa 45 vuoden iän jälkeen; sitä voi kuitenkin esiintyä lapsilla ja nuorilla.

Mutta mikä aiheuttaa polven nivelrikkoa? Kuinka voimme tunnistaa sen ajoissa? Mitkä ovat sen oireita? Kuinka voimme helpottaa polven nivelrikkoa polvituen avulla? Onko olemassa keinoja estää nivelrikko?

 

Mikä on polven nivelrikko?

Nivelrikko on yleisin niveltulehdustyyppi, ja se on terveyttä heikentävä tila, jolle on ominaista nivelten heikkeneminen.

Tästä huolimatta tämäntyyppinen niveltulehdus vaikuttaa yleisemmin polviniveliin, mikä aiheuttaa kipua, turvotusta ja epämukavuutta, jotka estävät ihmisiä elämästä normaalia elämää.

Polven nivelrikko tunnetaan myös kulumisena, koska se aiheuttaa nivelrustojen asteittaista katoamista (kataboliaa); varsinkin polvien alueella.

Tämän tyyppinen nivelrikko on yleisimmin diagnosoitu. Useiden lähteiden mukaan se on yleensä yleisempi naisilla 13 % kuin miehillä 10 % yli 60-vuotiailla, ja sen esiintyvyys nousee jopa 40 % yli 70-vuotiailla.

Kuten aiemmin mainitsin, polven nivelrikko kehittyy useimmin naisilla kuin miehillä, ja tutkimusten mukaan vain 15 % nivelrikkodiagnooseista oireilee. Tutkimus koski 240 tapausta jokaista 100 000 diagnosoitua potilasta kohden.

Polven nivelrikossa polven rusto häviää vähitellen, mikä aiheuttaa luiden välisen luonnollisen ja suojaavan tilan pienenemisen samalla kun rusto karheutuu ja rispaantuu. Tämä tila johtaa kivuliaisiin luupiikkeihin, jotka johtuvat luiden yhteentörmäyksestä. 

Koska nivelrikko kehittyy hitaasti, kipu, epämukavuus ja tulehdus pahenevat ajan myötä.

Polvinivelten nopea kuluminen aiheuttaa polven nivelrikkoa sairastavalle kipua, joka johtaa fyysisen aktiivisuuden ja jopa elämänlaadun heikkenemiseen.

Polven kulumisen vaikutukset näkyvät koko kehossa, sillä polvinivelet ovat kehomme suurimmat ja vahvimmat nivelet.

Anatomisesti polvinivel koostuu useista rakenteista, näitä mm. ovat reisiluun alaosa (Femur), sääriluun yläosa (Tibia) ja polvilumpio (patella).

Erityisesti kaksi kiilanmuotoista rustopalaa, jotka tunnetaan nimellä meniskit, ovat osa polviniveltä, jotka pehmustavat molempia luita sallien vapaan liikkeen.

Nivelrikossa kaikki nämä rakenteet kuluvat aiheuttaen kipua ja kyvyttömyyttä liikkua vapaasti.

 

Oireet

Polven nivelrikko voi kehittyä hitaasti, ja sen oireet pahenevat ajan myötä nivelten kulumisen vuoksi; kuitenkin se voi myös kehittyä nopeasti, ja myös nuoremmilla ihmisillä. Tässä on muutamia yleisimpiä polven nivelrikon merkkejä ja oireita:

 • Kipu, joka lisääntyy ajan myötä, mutta voi vähentyä levossa. Kipua esiintyä eniten aamuisin
 • Turvotus, joka voi myös pahentua aamulla tai liikkumisen jälkeen ja vähentyä levon tai istumisen jälkeen
 • Nivelten jäykkyys, joka voi olla pahin aamuisin heti heräämisen jälkeen tai hetken istumisen jälkeen
 • Voit tuntea nivelten arkuutta tai polvesi enemmän ¨nuljuvampina¨
 • Ääni tai halkeilun tunne polvinivelissä levon jälkeen
 • Intensiivinen polven kuormitus voi pahentaa kipua ja tulehdusta
 • Myös joustavuuden menetys on hyvin yleistä. Liikkeet ovat yhä rajoitetumpia kivun, tulehduksen ja jäykkyyden vuoksi
 • Polvinivelen kipua aiheuttava heikkouden tunne
 • Monet polven nivelrikkoa sairastavat ihmiset voivat sanoa, että heidän kipunsa lisääntyy tai muuttuu sään vuoksi
 • Jotkut ihmiset voivat tuntea kovia kyhmyjä (luupiikkejä) vahingoittuneen polvinivelen ympärillä. 

 

Syy nivelrikkoon

Vaikka nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus, sen tarkkaa syytä ei tiedetä.

Normaalisti nivelemme kärsivät jonkin verran vaurioita ja repeytymiä liikkeestä, ja kehomme voi yleensä korjata sen; mutta polven nivelrikon tapauksessa hajoavia entsyymejä, jotka tunnetaan tieteellisesti matriksimetalloproteaaseina (MMP), esiintyy liiallisesti ja ne häiritsevät kollageenin ja proteoglykaanien välistä tasapainoa aiheuttaen näin nivelen menetystä, joka ilmenee kipuna, turvotuksena ja liikevaivoja. 

Lisäksi polven nivelrikko voi johtua useista riskitekijöistä. Tässä muutama niistä:

 • Ylipaino: Liikalihavuus liittyy tiiviisti polven nivelrikkoon. Tämä johtuu siitä, että suuremman painon kantaminen voi aiheuttaa nivelille ylimääräistä rasitusta ja ylikuormitusta. Mitä enemmän painat, sitä enemmän rasituksella nivelesi ovat, mikä lisää riskiä sairastua polven nivelrikkoon
 • Ikä: Kun vanhenet, kehosi vähentää kollageenin tuotantoaan, mikä aiheuttaa nivelrikon ilmaantumista
 • Vamma: Nivelen alueella sattunut onnettomuus, joka voi vaikuttaa niveleen – erityisesti ne, joihin liittyy leikkaus – on alttiimpi polven nivelrikkoon kehittymiselle
 • Työ: Tietyt työt voivat aiheuttaa nivelessä paljon stressiä ja kulumista. Esimerkiksi polvistuminen, kyykky tai raskaiden painojen nostaminen
 • Perinnöllisyys: Vaikka tiede ei ole kyennyt tunnistamaan yhtä geeniä tälle, tutkimukset osoittavat, että jotkut perheet saavat perinnöllisesti alttiimman polven nivelrikkoon.
 • Sukupuoli: Naisille kehittyy todennäköisemmin polven nivelrikko kuin miehille; varsinkin yli 55-vuotiailla
 • Raskas urheilu: Mekaanisesti polvia kuormittava raskas urheilu voi lisätä polven nivelrikon riskiä
 • Muut sairaudet: Jotkin sairaudet, kuten diabetes, nivelreuma, hemokromatoosi (ylimääräinen rauta) tai kasvuhormonin liikapitoisuus ja kihti, aiheuttavat todennäköisemmin polven nivelrikkoa.
 • Luun epämuodostumat: On tapauksia, joissa ihmisillä on ruston puutos tai epämuodostuneita niveliä

 

Kuinka hoitaa polven nivelrikkoa polvituella?

Yleensä polven nivelrikko kehittyy enemmän toiselle puolelle, minkä vuoksi tuet ovat yleensä hyvä vaihtoehto kivun hallintaan ja liikkuvuuden parantamiseen.

Joidenkin laitteiden, kuten polvinivelsiteiden tai polviniveltukien käyttäminen voi auttaa sinua tehokkaasti lisäämään vakautta ja vähentämään epämukavuutta. Etenkin, jos polven nivelrikko sijaitsee polven toisella puolella.

Polvitukityyppejä on useita, ja sinun on valittava tarpeisiisi parhaiten sopiva. Esimerkiksi polven nivelrikkoon on olemassa kaksi suosituinta polvitukea: ns. unloader-tuet, jotka siirtävät painon pois nivelen vaurioituneesta osasta. Kompressiopolvituella polvea voidaan tukea kauttaaltaan.

Nämä tuet voivat auttaa sinua nousemaan seisomaan ja liikkumaan helpommin. Lisäksi he voivat auttaa sinua:

 • Polven kohdistaminen: kun käytät kannatinta, joka siirtää painon pois polven sisäpuolelta, se auttaa polveasi löytämään luonnollisen ja oikean asentonsa samalla kun käytät tarvittavaa tukea
 • Kivun lievitys: Leikkauksella varten suunniteltu tuki voi auttaa pitämään luun paikoillaan ja lievittämään kipua. Tämän tyyppinen tuki voi myös auttaa sinua harjoituksissa, joita tarvitaan lihasten vahvistamiseen ja polvinivelen tukemiseen
 • Polvinivelten parantuminen: Jotkut tuet auttavat pitämään polven paikallaan, jolloin voit liikkua toipuessasi vammasta tai leikkauksesta.

 

Lifeturn LTK10 polvituki harmaa jalassa
LTK10 polvituki tukee polvea nivelrikossa

 

Jotkut lyhytaikaiset seurantatutkimukset osoittivat, että valgus-polvituki voi olla tehokas vähentämään kipua ja vammaisuutta, joka esiintyy mediaalisen polven nivelrikossa, parantaen yksilön elämänlaatua, hänen voimaa ja symmetriaa.

Toisaalta systemaattinen analyysitutkimus osoitti myös, että polvituet, kuten toiminnalliset kuormittamattomat polvituet ja valgus polvituet, vähentävät tehokkaasti kipua sekä lääkkeiden käyttöä ja nivelten jäykkyyttä.

Lue lisää polvitukien hyödystä täältä: Polvituki – enemmän suorituskykyä, vähemmän kipua

Voit varata tapaamisen lääkärin – toiminta- tai fysioterapeutin – kanssa, jotta hän voi auttaa selvittämään, mikä on paras vaihtoehto juuri sinulle.

Lue myös artikkelimme: Polvitukien käytön hyödyt ikääntymisessä

 

Muita hoitomuotoja

Polven nivelrikko on tila, jota ei voida parantaa; On kuitenkin olemassa useita tapoja lievittää oireita ja parantaa sen aiheuttamaa epämukavuutta. Ensisijaisesti polven nivelrikkoa on parempi lähteä hoitamaan ilman lääkitystä.

Nämä ovat joitain muita polven nivelrikon hoitoja:

Painonpudotus

Muutaman kilon, esim. 5 kg pudottaminen voi tehdä ihmeitä polven nivelrikon aiheuttaman nivelkivun lievittämiseksi. Tällä tavalla vapautat ylimääräisen paineen jo jännittyneistä nivelistä, mikä tuo sinulle helpotusta.

Venyttely

Venytysharjoitukset voivat auttaa estämään jäykkyyttä pitämällä nivelet joustavina, ja kevyet harjoitukset voivat parantaa voimaa ja kestävyyttä, jolloin tunnet olosi vakaammaksi.

Injektiot

Kortisoni tai hyaluronihappoa ruiskutetaan suoraan polveen keinona hallita tulehdusta ja voidella niveltä.

Fysioterapia

Fysikaaliset tai toimintaterapiat voivat auttaa sinua säännöllisten päivittäisten toimintojen suorittamiseen tavoilla, joiden avulla vältät nivelkipuja.

Lisäksi asiantuntijat voivat neuvoa käyttämään kengissäsi erityisiä pohjallisia, jotka vaimentavat liikkeitä ja helpottavat epämukavuutta kävellessäsi tai työskennellessäsi.

 

Ortopediset tukipohjalliset holvikaaren tuki
Ortopediset tukipohjalliset tukevat jalkaa

 

Ravintolisät

Kondroitiinisulfaatti ja glukosamiini ovat komponentteja, joita löytyy luonnostaan ​​nivelrustosta; Tästä syystä jotkut potilaat päättävät ottaa niitä ravintolisänä.

Jotkut potilaat ovat huomanneet, että nämä lisäravinteet auttavat kivun hallinnassa; ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä siitä, että ne voisivat kääntää polven nivelrikon etenemisen.

Saippuoitumaton avokado-soijapapu on lisäravinne, jota käytetään laajalti Euroopassa polven nivelrikon hoitoon. Tiede on osoittanut sen tehokkuuden hidastaa polven nivelrikon hoidon etenemistä, ehkäistä nivelvaurioita ja hoitaa niitä tehokkaasti.

Lääkitys

Jotkut käsikauppalääkkeet, kuten ibuprofeeni, naprokseeni ja parasetamoli, voivat auttaa hallitsemaan polven nivelrikon aiheuttamaa kipua. Duloksetiinia, yleistä masennuslääkettä, voidaan käyttää myös kroonisen kivun hoitoon, mukaan lukien polven nivelrikon aiheuttama kipu.

Tekonivelleikkaus

Kun polven nivelrikko on edennyt siihen pisteeseen etteivät muut hoitokeinot enää auta ja potilaan ikä ei ole esteenä, voidaan polvinivel korvata tekonivelellä.

 

Kuinka ehkäistä polven nivelrikko?

Vaikka polven nivelrikkoa ei voida täysin estää, on olemassa useita tapoja vähentää riskiä kärsiä siitä.

Samoin riskitekijöiden osalta voit aloittaa niiden ennaltaehkäisyn niin paljon kuin mahdollista seuraavilla neuvoilla:

 • Painonhallinta: Koska liikalihavuus on yksi polven nivelrikon riskitekijöistä, terveen painon ylläpitäminen voi estää nivelten rappeutumista. Se ainakin hidastaa polven nivelrikon etenemistä.
 • Liikunta: Kuten sanotaan, liike on lääke. Itsesi aktiivisena pitäminen on tärkeä osa polven nivelrikon estämistä, koska se pitää nivelesi vähentää jäykkyyttä, parantaa lihas- ja luustovoimaa sekä ehkäisee väsymystä. Harrasta sellaista liikuntaa, mikä sopii sinulle ja mitä teet mielelläsi. Jo 30 min. kävelyä päivässä voi tehdä ihmeitä.
 • Vältä tai opi hallitsemaan työperäisiä riskejä lääkärin tai toimintaterapeutin avustuksella, kuten estämään vammoja nostamisesta ja kantamisesta, jatkuvasta polvistumisesta tai vääntymisestä
 • Hallitse verensokeritasoa: Diabetes tai korkea verensokeri voi lisätä riskiä sairastua polven nivelrikkoon, minkä vuoksi on erittäin tärkeää pitää verensokeritaso säännöllisesti kurissa.

 

Yhteenveto

Polven nivelrikko on rappeuttava sairaus, joka liittyy polven ruston ja nivelten asteittaiseen menettämiseen, mikä aiheuttaa kipua, tulehdusta, epämukavuutta, jäykkyyttä ja elämänlaadun heikkenemistä siitä kärsineiden ihmisten keskuudessa.

Tällä sairaustilalla ei ole yhtä syytä, eikä sitä voida parantaa, mutta sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti tekemällä elämäntapamuutoksia ja käyttämällä polvitukia helpottamaan kipua ja epämukavuutta arjen askareissa.

Lisäksi voit ehkäistä polven nivelrikkoa laihduttamalla, välttämällä nivelten ylikuormitusta tai käyttämällä polvitukia töissä tai urheilussa vammojen ehkäisemiseksi.

 

Lähteet ja viittaukset

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
 2. https://www.webmd.com/osteoarthritis/ostearthritis-of-the-knee-degenerative-arthritis-of-the-knee
 3. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/arthritis-of-the-knee/
 4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
 5. https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30634033/
 7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1297319X09000542
 8. https://journals.lww.com/ajpmr/Abstract/2011/03000/Efficacy_of_Knee_Braces_and_Foot_Orthoses_in.9.aspx 

Tutustu polven nivelrikkoa helpottaviin tuotteisiin

Lifeturn LTK10 polvituet 3D kompressio
InnovaGoods polviside polven kuumahoito ja kylmähoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *