Polvitukien käytön hyödyt ikääntymisessä

Lifeturn LTK10 polvituet, pariskunta kävelyllä

Oletko toipumassa leikkauksesta, kärsitkö nivelrikosta tai koetko kipua polvessa vanhojen vammojen seurauksena? Polvituet voivat olla vastaus siihen, että voit pysyä aktiivisena ja tuntea olosi turvalliseksi ja helpottuneeksi. Tässä artikkelissa kerrotaan lisää, mitä ottaa huomioon, ennen kuin ostat polvituen päivittäiseen käyttöön varttuneemmalla iällä.

Onko sinulla ollut polvikipuja jo jonkin aikaa? Jos näin on, olet saattanut ehkä harkita polvituen hankkimista lievittääksesi kipua ja pysyäksesi aktiivisena.

Polvituki on erinomainen tapa auttaa pysymään aktiivisena lenkkeilemällä, kuntoilemalla tai jopa suorittamalla jokapäiväisiä askareita ilman, että liikkuminen aiheuttaa äärimmäistä kipua tai epämukavuutta, ja se suojaa polvea ja niveltä mahdollisilta riskeiltä, harrastitpa sitten mitä tahansa.

Tiedätkö kuitenkin tarkemmin, mitä polvituet ovat ja miten niistä on hyötyä jokapäiväisessä elämässäsi? Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin tilaat ja käytät polvitukea parantaaksesi elämääsi varttuneemmalla iällä.

 

Mikä polvituki on?

Jos olet aiemmin kärsinyt polvivammasta, ollut leikkauksessa tai kärsit nivelrikosta, polvituet ovat sinulle silloin todennäköisesti hyvin tuttuja.

Polvituet ovat kevyitä, polvien ja nivelien ympärille puristettavia kangaskappaleita, joita voidaan käyttää huomaamattomasti vaatteiden alla (1).

Useimmat niistä tukevat lievästi iäkkäämpien polvia ja auttavat liikkumaan, lievittävät vanhojen tai uusien vammojen aiheuttamaa kipua tai epämukavuutta, auttavat toipumaan turvallisesti leikkauksesta, ja auttavat pysymään aktiivisina nivelrikosta kärsiviä ihmisiä ja paljon muuta.

 

Polvitukityypit

On olemassa 2 erilaista polvitukityyppiä, jotka sinun tulisi tuntea ennen niiden ostamista, jotta voit valita parhaan vaihtoehdon nykyiseen tilaasi (2):

Umpinaiset polvituet

Tämäntyyppisissä polvituissa ei ole avointa reikää; sen sijaan joissakin niistä on polvilumpion (patellan) ympärille ommeltu sidos, joka rajoittaa väärien tai liian voimakkaiden liikkeiden aiheuttamien vammojen riskiä.

 

Avoimet polvituet

Näissä polvituissa on reikä, johon polvilumpio voidaan sijoittaa ja jossa se voidaan suojata ei-toivotuilta liikkeiltä.

Avoimien polvitukien etuna suljettuun tukeen verrattuna on se, että jälkimmäinen ei ehkä anna polven hengittää yhtä hyvin kuin avoin polvituki, eikä se ehkä tarjoa samanlaista puristusta, koska siinä ei ole pehmusteita, jotka estävät polvilumpion liikkumisen.

Jotkin näistä polvituista voivat sopia hyvin kuntoiluun. Ne on yleensä valmistettu kestävämmästä ja paksummasta materiaalista, kuten nailonista, spandeksista tai neopreenistä, jotta voit pysyä aktiivisena vuosienkin ajan.

 

Joitakin tiloja, jotka voivat parantua polvituen käytön ansiosta.

Kompressiopolvituki voi olla vastaus siihen, että voit liikkua mukavasti ja kivuttomasti ja estää mahdollisten uusien vammojen syntymisen. Seuraavassa on lueteltu joitakin tilanteita, joita voidaan parantaa käyttämällä polvitukea:

 • Nivelrikko – tai polven niveltulehdus
 • Patellofemoraalinen stressioireyhtymä
 • Polven kierukan repeämät
 • Patellajännetulehdus
 • Polven nivelsiteiden nyrjähdykset
 • Vanhat polvivammat
 • Ylipainoon liittyvät sairaudet, jotka voivat aiheuttaa tulehdusta, kipua ja epämukavuutta polvessa.

Toisaalta polvituet ovat paras tapa hoitaa polven alueen lievää kipua tai epämukavuutta, kun etsitään parempaa tukea ja turvallisuutta kuin se, että ei käytä mitään.

Lue täältä lisää >> kuinka ehkäistä, hoitaa ja hidastaa polven nivelrikkoa

 

Lifeturn LTK10 polvituet, polvileikkaus

Milloin polvitukea kannattaa käyttää?

Jos kärsit tällä hetkellä polvikivusta ja haluat parantaa liikkuvuuttasi sekä vähentää kipua ja epämukavuutta tavallisia askareita tehdessäsi, polvituki voi olla hyvä valinta oireiden hoitoon.

Siksi polvitukia on suositeltavaa käyttää, kun yrität vähentää tai hallita lievää tai keskivaikeaa kipua ja auttaa sinua saamaan lisää vakautta fyysisten aktiviteettien aikana. Vanhat vammat tai niveltulehduksen aiheuttamat polvikivut voivat molemmat olla hyviä esimerkkejä tapauksista, joihin polvituki voi tuoda helpotusta.

Lifeturn LTK10 polvituet nainen juoksee

Polvituet tukevat polvea liikunnan aikana

Ovatko polvituet tehokkaita kivun lievittämisessä ja aktiivisena pysymiseen iäkkäämmilla?

Polvituet ovat hyvin yleinen ratkaisu, kun ikäihmiset yrittävät pysyä aktiivisina eläkkeellä ollessaan. Yksi syy tähän on se, että polvituki voi tarjota lievitystä kipuun ja mukavuutta liikkumisen ja liikunnan aikana.

Polvet ovat hyvin herkkä osa kehoamme, ja jotka voivat tulla herkemmäksi uusille vammoille tai krooniselle kivulle heti joidenkin sairauksien, kuten nivelrikon, posttraumaattisen niveltulehduksen ja nivelreuman, aiempien ja hoitamattomien fyysisten vaurioiden, ylipainon aiheuttaman paineen, ikääntymisestä johtuvan polvilumpioiden kulumisen jälkeen. Kaikissa näissä tapauksissa polvituki on lähes välttämätön, sillä se vähentää kipua ja epämukavuutta liikkuessa. Lisäksi se  auttaa pysymään aktiivisena iän karttuessa.

Julkaistun tutkimuksen mukaan polvituet ovat tehokas ja nopea tapa lievittää kipua ja samalla varmistaa liikkuminen ja parantaa polven vakautta tulevia fyysisiä aktiviteetteja varten (3).

Toisessa tutkimuksessa osoitettiin, että yksinkertainen polvituki voi vähentää kipua polven nivelrikon – polven OA – tapauksissa monin tavoin (4).

Liikunta voi olla tehokkain tapa pysyä aktiivisena, hyödyntää polvitukia ja parantaa yleistä terveyttäsi seniorina. Tiede on osoittanut, että liikunta voi vähentää luukadon määrää ja jopa kääntää sen päinvastaiseksi (5); samalla kun jotkut voimaharjoitukset voivat auttaa hallitsemaan nivelen turvotusta ja kipua.

Vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että polvituen käyttö intensiivisen sotilaskoulutuksen aikana vähentää polven etukivun kehittymisen riskiä, mikä viittaa siihen, että tämäntyyppinen kompressio voi ehkäistä mainittua vaivaa, joka on seurausta minkä tahansa alan korkeista fyysisistä vaatimuksista (6).

Lievää lihas- ja niveljäykkyyttä voidaan myös hoitaa tehokkaasti polvituen avulla, koska se antaa kaivattua kompressiota ja vähentää merkittävästi alueen turvotusta pitäen nivelen lämpimänä. Jos seniorina tunnet polvesi horjuvan tai olevan epävakaa, polvituki voi auttaa ehkäisemään mahdollisia vammoja (7). Lue lisää polvitukien hyödyistä tästä suositusta artikkelistamme.

Tutustu Lifeturn LTK10 polvitukiin tästä!

34,90 

Lähteet

 1. https://www.verywellhealth.com/compression-brace-5119812
 2. https://www.healthline.com/health/best-knee-compression-sleeves#vs-braces
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5709997/
 4. Google books
 5. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150714150936.htm
 6. Google books
 7. https://health.clevelandclinic.org/could-a-knee-brace-help-ease-your-osteoarthritis-pain/

One thought on “Polvitukien käytön hyödyt ikääntymisessä

 1. Annikki Hytönen says:

  Lähetättekö minulle postiennakolla polvituen 47 cm. Mitta otettu. 10 cm. Polven alapuolelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *